50. obljetnica bankomata: Zanimljivosti koje niste znali

Loading…

Čovjek koji je prvi došao na ideju da uzima novac sa svog računa pomoću stroja bio je Luther George Simjian, američki izumitelj armenskih korijena. I tako je sve počelo…

Bankomat, stroj bez kojeg većina nas ne može “izgurati” mjesec, slavi svoju 50. godišnjicu. Prvi bankomat postavljen je 27. lipnja 1967. godine u banci u sjevernom Londonu, a izumiteljem se smatra John Shepherd-Barron.

No, prvi kojem je palo na pamet uzimati novac sa svog računa pomoću stroja bio je Luther George Simjian, američki izumitelj armenskih korijena, 1939. godine. Njegovom idejom oduševila se banka Citicorp i ponudila tu uslugu svojim klijentima.

Izumitelj bankomata John Shepherd-BarronJohn Shepherd-Barron | Autor: Twitterfoto: Twitter

Nije prošlo ni pola godine, a banka je objavila da prestaje s projektom zbog nedostatka interesa. Nakon toga dugo nitko nije bio zainteresiran, a tek je gotovo 30 godina kasnije (1967.) banka Barclays u Londonu postavila bankomat, koji je bio početak razvoja i širenja bankomata po cijelom svijetu. Taj stroj za novac imao je jednu manu – naime, koristile su se jednokratne kartice s istim iznosom od deset funti.

Novost koja je bankomate podigla na razinu više uvedena je godinu dana kasnije, a za to je zaslužan Donald Wetzel iz Dallasa. On je omogućio da ljudi mogu koristiti bankomat za osnovnu funkciju – uzeti bilo koju svotu, uz uvjet da je imaju na računu. Neki od prvih bankomata nisu odmah vraćali karticu korisniku, već je on po nju morao otići do najbliže poslovnice. Dosta o povijesti…

Brojke i zanimljivosti

Danas u svijetu ima oko 3 milijuna bankomata, a predviđa se da će ih do 2020. biti milijun više. Najviše bankomata na milijun stanovnika na području zapadne Europe ima Portugal – 1540. Velika Britanija ih ima 1074, a europski prosjek je 960. Posljednji podaci o broju bankomata u Hrvatskoj su iz srpnja prošle godine, a njihov broj iznosi 4440.

Najmanji broj bankomata na milijun stanovnika u Europi ima Švedska, tek 333. Zanimljivo, dva bankomata se nalaze na Antarktici, i to u istraživačkom centru McMurdo. U Vatikanu možete dobiti instrukcije na latinskom, dok u indijskim hramovima možete ubaciti svoje donacije u bankomate.

Bankomati | Autor: Zarko Basic/PIXSELLfoto: Zarko Basic/PIXSELL

Kako bi to bilo kad se Ujedinjeni Arapski Emirati ne bi isticali, pa tako u Dubaiju i Abu Dhabiju bankomati raspolažu sa zlatnim polugama i kovanicama. Prvi drive-in bankomat, odnosno bankomat s kojeg možete podići novac iz vozila, postavljen je u Velikoj Britaniji, u blizini londonske zračne luke Heathrow. Španjolci, pak, na bankomatima nude opciju kupovanja sportskih karata i plaćanja kazni za parkiranje.

Bankomati | Autor: Goran Jakus/PIXSELLfoto: Goran Jakus/PIXSELL

Danas su sve češće krađe bankomata, a osim hakerskih zločina popularne su i eksplozije. Lopovi kontroliranom eksplozijom, primjerice s plinskim bocama, raznesu bankomat težak nekoliko stotina kilograma i odnesu novac. Bilo kako bilo, bez bankomata danas ne možemo i svi zapravo volimo onaj zvuk dolaska našeg novca…

Loading…

loading…


Loading…

(Visited 300 times, 1 visits today)